miércoles, 25 de mayo de 2011

Πανηγύρι στην Πουέρτα Ντελ Σολ


Ένα blog που μάλλον έπρεπε να είναι από τα πρώτα στην ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στο κέντρο της Μαδρίτης, έμεινε αδιάφορο γιατί απλά δε βρήκε το λόγο και την αιτία να το κάνει. Επειδή όμως ζητήθηκε και συζητήθηκε, ορίστε μία μικρή περιγραφή και κριτική εκ των έσω.

Μία εβδομάδα προ των περιφερειακών εκλογών, με αφορμή μία πορεία διαμαρτυρίας και με μέσο κάποια κοινωνικά δίκτυα, οργανώνεται το περίφημο κίνημα 15-Μ. Με την ανοχή της αστυνομίας και μάλλον με μία αυθόρμητη αντίδραση, στήνει αντίσκηνα στην Puerta de Sol, βάζει μικροφωνικές εγκαταστάσεις, τέντες και τεντόπανα για να φαίνονται πιο οργανωμένοι, ρίχνει κι ένα πάγκο με συλλογική κουζίνα ενώ παίζει και pasodoble live για να κρατήσει το ενδιαφέρον των πιο ηλικιωμένων ειδικά την ώρα του δείπνου.

Εκτός από τους ομολογουμένως αρκετούς νέους ανέργους αυτής της χώρας, συγκεντρώνονταν μέρα με τη μέρα ένα πλήθος ετερόκλιτο: συνταξιούχοι (όπως ακριβώς συγκεντρώνονται όταν ρίχνουν θεμέλια σε κάποια πολυκατοικία και κοιτάνε πίσω από τα παραπετάσματα), πιτσιρίκια (που έσπασαν σιγά σιγά όταν διαπίστωσαν ότι δεν πρόκειται για botellón και δεν χαρίζουν μπάφο), γραβατωμένοι και τακουνάτες πριν ξεχυθούν για το mojito στα γύρω στενά (γιατί πλέον είναι cool να βάλεις και κάποια foto από το πανηγυράκι στο fb), ακόμη και (μεγαλο)δημοσιοϋπάλληλοι που σπαταλούν χρήμα του υπουργείου για το κωλόχαρτου του μπάνιου τους (γιατί «δόξα τω Θεώ αυτοί έχουν δουλειά αλλά θέλουν το ίδιο για όλο τον κόσμο», sic)...

Τα αιτήματα όλων αυτών; Άργησαν να προσδιοριστούν αλλά συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι πρόκειται για το μακρύ και το κοντό του καθενός μας. Από γενικές αναφορές στο κακό σύστημα και το κατεστημένο με πιο δημοκρατικά μέτρα μέχρι πιο πολλές κοινωνικές παροχές, πάρα πολλές προσλήψεις σε νοσοκομεία, σχολεία κτλ (που θα πληρώνονται από το μάννα που σε αυτούς τους αγνούς ανθρώπους θα πέφτει σε ευρώ), ακόμη και «δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας για να εγγυάται έτσι η ανεξαρτησία της»! Αποτέλεσμα αυτού του κινήματος; Περισσότεροι από ένα στους δύο madrileños ψήφισαν δεξιά για το μέλλον του. Σπάσαν τα κοντέρ, πάνω από 50% η δική μας δημαγωγός. Και ο δήμαρχος. 70% ο νεοφιλελευθερισμός της ίδιας δημοτικής αρχής των προαστίων που επανέφερε το λήμμα "σκάνδαλο" στην πολιτική επικαιρότητα. Είναι φανερή η αγανάκτηση τους, όντως.
Αγανάκτησα κι εγώ...

Και το πανηγυράκι λέει συνεχίζεται στη Σολ, μέχρι να ξεβάψει σε καμιά βδομάδα. Αλλά η Esperanza θα συνεχίσει το δικό της τουλάχιστον για άλλα τέσσερα χρόνια. Και ο Gallardón.

1 comentario:

  1. ax egw na skeftw san elinas?... "den pas 450 km pio katw kata malaga meria pou ta sapei na pxis mojito se kamia ksaplostra ? lol... vamos ala playa chico!!!!besos !

    ResponderEliminar